← terug naar nieuwsoverzicht

Tips om uw data te beveiligen

Ddos-aanvallen, hackers, datalekken: denkt u weleens na wat de gevolgen voor uw organisatie kunnen zijn? Boosdoeners op het internet slaan namelijk niemand over: ook goed bedoelende non-profits niet. Wat kunt u doen om ervoor te zorgen dat uw gegevens niet op straat komen te liggen? Enkele tips.

Allereerst moet u beveiliging een prioriteit maken. Het is net zo belangrijk als bijvoorbeeld de salarisadministratie. Ga dus snel aan de slag. Zorg er eerst voor dat alle computers een upgrade krijgen. Zijn er bijvoorbeeld nog computers die draaien op Windows XP, bedenk dan dat Microsoft daar al een tijd geen upgrades meer voor aanbiedt en u dus niet beveiligd bent. Zorg daarom voor vervanging van software die uit de tijd is.

In een klik naar chaos
Vervolgens is het zaak uw medewerkers en vrijwilligers te informeren. Herkennen ze bijvoorbeeld e-mails met foute links of phishing? Weten ze hoe ze hun computer kunnen beschermen tegen een virus of pop-ups? Een verkeerde klik kan grote gevolgen hebben. Er worden over dit onderwerp diverse cursussen aangeboden, maar u kunt ook veel informatie vinden op het internet.

Wachtwoorden
Zorg ervoor dat niet elk netwerk of website hetzelfde wachtwoord heeft. Een goed wachtwoord bestaat uit zowel letters, nummers en symbolen. Nog belangrijker: bewaar de wachtwoorden op een veilige plek.

Database en mailings
Als u pdf’s gebruikt om mailings te versturen of Excel-sheets voor de gegevens van uw donateurs, is het tijd over te schakelen naar een ander programma. Deze manieren van data bijhouden of fondsenwerven zijn niet veilig. Er zijn tegenwoordig diverse softwareprogramma’s die uitermate geschikt zijn voor non-profits en bovendien veilig. Gebruik bijvoorbeeld MailChimp voor uw mailings en een CRM-systeem voor informatie over uw donateurs en dergelijke.

Online doneren
Als u de mogelijkheid biedt voor een online donatie, let er dan op dat u een veilige overboeking biedt, zoals bijvoorbeeld iDEAL. Paypal wordt veel gebruikt, maar dat systeem heeft in het verleden nogal wat beveiligingsproblemen gehad. Twijfelt u, vraag dan uw bank om meer informatie.

 

Toestemming voor het gebruik van cookies

Met 'Bekijk details' kun je aangeven welke cookies we wel en niet mogen gebruiken en sla je voorkeuren op.

Privacyverklaring | Sluiten
Bekijk details
Top