< terug naar nieuwsoverzicht

Terugblik seminar Actuele ontwikkelingen filantropie 2024: een wereld te winnen op het gebied van duurzaamheid

18/6/2024
Op 6 juni organiseerde het Gezelschap voor de Filantropie het seminar ‘Actuele ontwikkelingen filantropie’ in Amsterdam. Naast de actualiteiten, was het thema van het seminar 2024: duurzaamheid in de goededoelensector. Ook heeft het gezelschap de vierde uitgave van de ‘Actuele ontwikkelingen filantropie’ gepresenteerd. Circa 65 (financieel) bestuurders, directeuren, managers, toezichthouders, leidinggevenden en controllers van ideële non-profitorganisaties en vermogensbeheerders kwamen bij elkaar om elkaar te ontmoeten, te leren, te delen en geïnspireerd te worden door elkaars verhalen. We kunnen concluderen dat in de wereld van goeddoen een wereld te winnen is op het gebied van duurzaamheid.

Als gezelschap kijken we terug op een geslaagd seminar. De enthousiaste inbreng van de circa 65 deelnemers heeft heldere inzichten vanuit de praktijk opgeleverd. Wij willen iedereen die erbij was bedanken voor jullie komst en bijdragen aan een mooie dag!

Programma rondom thema duurzaamheid

Het gezelschap heeft als doel tijdens dit seminar om op een toegankelijke en inspirerende wijze te prikkelen met vraagstukken en kennis bij te spijkeren. Het inhoudelijke programma had dit jaar als thema ‘duurzaamheid in de goededoelensector’.

Inspirerende sprekers als kennisontwikkelaar, dwarsdenker en liefhebber van vrijwillige inzet prof.dr. Lucas Meijs, ESG-expert Marcus Looijenga en voorloper in duurzaamheidsverslagging Albert Don namen de bezoekers mee in subthema’s als duurzame vrijwillige inzet, duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s), duurzaamheidsverslaggeving en accountantsrapportage.

Daaruit bleek wel dat duurzaamheid in de filantropische sector nog (steeds) in de kinderschoenen staat, maar volgens de sprekers wel de norm moet en gaat worden. In Nederland zijn er organisaties die hierin voorop lopen en in hun missie ook deze maatschappelijke en duurzame waarde opnemen. Maar al met al is er nog een wereld te winnen. We hopen dat het seminar de vonk aanwakkert om daadwerkelijk aan de slag te gaan!

Editie ‘Actuele ontwikkelingen filantropie IV’

Na afloop van het seminar werden de jaarlijkse uitgaven ‘Actuele ontwikkelingen filantropie’ van het gezelschap uitgereikt aan de aanwezigen. In dit naslagwerk wordt door de experts van het gezelschap concreet gestalte gegeven aan kennisbundeling en dienstverlening.

Redenen genoeg om elkaar volgend jaar weer te ontmoeten! Wilt u ondertussen meer informatie over het Gezelschap voor de Filantropie of lezen over de actualiteiten in de filantropie? Contacteer ons of vraag de jaarlijkse uitgave ‘Actuele ontwikkelingen filantropie’ van het gezelschap aan via info@withaccountants.nl.

Gezelschap voor de Filantropie