< terug naar nieuwsoverzicht

In gesprek met: Marike van Seeters van HomePlan | ‘Financiële aspecten van goede doelen moet je absoluut transparant maken, binnen en buiten je organisatie’

20/12/2024
In elke editie van onze nieuwsbrief stellen we een van onze klanten aan u voor. Wat vinden zij van de beschikbaarheid en transparantie van financiële informatie? Hoe belangrijk is het jaarverslag voor hen? Dit keer maken we kennis met Marike van Seeters, directeur van Stichting HomePlan. HomePlan staat voor een huis, thuis en toekomst voor mensen in extreme armoede in Zuidelijk Afrika en Latijns-Amerika. HomePlan draagt hieraan bij door samen met lokale partners huisvestingsprojecten te realiseren en programma’s uit te voeren op het gebied van educatie, welzijn, werk en inkomen.

Wat is volgens u het belangrijkste criterium waaraan financiële informatie moet voldoen?

Dat is transparantie. De financiële aspecten van goede doelen moet je absoluut transparant maken, binnen en buiten je organisatie. Voor onze donateurs zijn wij een organisatie die op een verantwoorde en transparante wijze de fondsen besteed en over de voortgang, resultaten en impact hiervan transparant rapporteert. Zo bouwen we aan vertrouwen bij alle belanghebbenden.

Hoe geeft uw organisatie daar invulling aan?

HomePlan heeft een heldere werkwijze. Wij vinden het belangrijk om begrijpelijk en transparant uit te leggen hoe wij de donaties besteden en welke impact dit heeft op de projectdeelnemers. In onze jaarverslagen omschrijven we dit en delen wij onze successen en uitdagingen.

Ons jaarverslag is in de basis heel uitgebreid, maar daarnaast bieden we ook een heldere samenvatting. We proberen de informatie zo eenvoudig mogelijk te maken. Een ander uitgangspunt is dat het jaarverslag makkelijk toegankelijk moet zijn. We zijn heel actief in het publiceren: het jaarverslag is te downloaden op onze website zodat belangstellenden het document altijd kunnen raadplegen en bovendien sturen we het rond.

De organisatie staat spreekwoordelijk als een huis. Daarnaast hebben we een actief en betrokken bestuur. Onze penningmeester met uitgebreide ervaring in de financiële sector is nauw betrokken bij de financiële rapportage. Er bestaat dan ook een goede band tussen organisatie en bestuur.

In de praktijk bieden we bedrijven en individuele personen bovendien uniek kijkje achter de schermen bij de HomePlan projecten door bouwreizen te organiseren. Tijdens zo’n reis wordt gebouwd aan een aantal huizen, samen met de lokale bouwvakkers, en is er  veel ruimte voor contact met deze gezinnen waarvoor gebouwd wordt.

Wat is belangrijker: impact of transparantie?

Impact maken begint met transparantie. Door middel van transparantie laten wij zien welke impact projecten van HomePlan kunnen bereiken. Dat is uiteindelijk waar we het voor doen: met ons kleine team een verschil maken op individueel niveau en een enorme impact hebben op de hele gemeenschap. Samen bouwen aan een betere toekomst; een veilig huis is namelijk het begin van een beter leven, van een betere toekomst.

Welke rol speelt uw accountant daarin?

De accountant zorgt in de eerste plaats voor een stuk betrouwbaarheid. Maar dat is in ons geval gelukkig niet het enige. We hebben specifiek voor WITh gekozen vanwege hun specialisatie in de non-profitsector. Voor ons bestaat de meerwaarde dan ook uit het kunnen sparren met WITh. Andere organisaties denken er misschien anders over, maar ik vind het contact met WITh dus echt leuk! Daarnaast zien we ook toegevoegde waarde in een uitgave als het Capita Selecta-rapport, waarin WITh jaarlijks ontwikkelingen en actualiteiten in de sector op een rijtje zet en toelicht. Kortom: WITh voegt zekerheid toe aan de cijfers, maar denkt ook actief en breed mee met de interne en externe ontwikkelingen bij goededoelenorganisaties.

Stichting HomePlan - Een huis, thuis en toekomst