< terug naar nieuwsoverzicht

Fiscale gevolgen Prinsjesdag 2024 voor ANBI’s

9/10/2024
Prinsjesdag 2024 en de fiscale maatregelen: in dit artikel gaat fiscalist drs. Wim de Kok in op de fiscale gevolgen van Prinsjesdag 2024 voor ANBI’s. “De meeste op Prinsjesdag bekendgemaakte fiscale wetsvoorstellen waren eerder al uitgelekt of in eerdere brieven aangekondigd. De vraag is ieder jaar of er toch nog belangwekkende verrassende nieuwe punten in de Belastingplannen staan. Dat valt dit jaar mee. Voor ANBI’s staan in de fiscale Prinsjesdagstukken geen directe wijzigingen, maar wel een aanpassing van de giftenaftrek die indirect gevolgen zal hebben voor ANBI’s.”

Giftenaftrek in hoofdlijnenakkoord kabinet

Bekend was al dat het nieuwe kabinet de giftenaftrek voor bedrijven en particulieren wil vereenvoudigen en beperken. Uit het hoofdlijnenakkoord kon al opgemaakt worden dat in 2025 een eerste stap gezet zou worden en dat in 2028 via een vervolgstap verschillende soorten giften in de inkomstenbelasting gelijk behandeld zouden gaan worden. Dat laatste zou onder andere betekenen dat de volledige aftrekbaarheid van zogenaamde periodieke giften zou gaan vervallen. Uitgekeken werd naar de concrete invulling van deze voornemens in het Belastingplan 2025. Op Prinsjesdag is gebleken dat de voornemens toch iets anders worden ingevuld en de gevolgen minder ernstig zijn dan verwacht.

Giftenaftrek inkomstenbelasting toch ongewijzigd!

Blijkens de toelichting op het Belastingplan heeft het kabinet ervoor gekozen de giftenaftrek in de inkomstenbelasting ongewijzigd te laten, ook vanaf 2028. Pas in 2028, 2029 of 2030 komt er een evaluatiemoment voor de giftenaftrek. Dan zal blijken of er wijzigingen gaan komen. In de huidige kabinetsperiode is dat echter nog niet aan de orde. Het kabinet hecht waarde aan het maatschappelijke belang van filantropie en giften aan goede doelen. Wat de giftenaftrek in de inkomstenbelasting betreft is er nu dus voor diverse jaren duidelijkheid.

Giftenaftrek vennootschapsbelasting vervalt per 2025!

Naast een giftenaftrekregeling in de inkomstenbelasting is er ook een giftenaftrekregeling in de vennootschapsbelasting. Daardoor kan bijvoorbeeld een bv giften aftrekken tot 50% van de fiscale winst met een maximum van € 100.000. Het kabinet gaat wel meteen per 1 januari 2025 deze giftenaftrek in de vennootschapsbelasting schrappen. Dat was vorig jaar ook al de bedoeling van het vorige kabinet. Op het laatste moment bij stemmingen in de Tweede Kamer over het vorige Belastingplan is dat echter voorkomen.

Het nieuwe kabinet gaat nu nog verder dan wat het oude kabinet vorig jaar wilde. Vorig jaar was het voorstel dat een voor de vennootschapsbelasting niet-aftrekbare gift voortaan niet als verkapt dividend bij de directeur-grootaandeelhouder (dga) belast wordt in box 2 van de inkomstenbelasting. Dit voorstel is wel in stand gebleven in de stemmingsnacht van vorig jaar en is dus sinds 1 januari 2024 geldig.

Het is dus in dit lopende jaar 2024 zeer gunstig voor dga’s om giften door hun bv te laten geven. Dit kan dit jaar zonder het risico te lopen dat daarover inkomstenbelasting verschuldigd is. Dat wordt in 2025 dus anders. Vanaf 2025 wordt een gift van een B.V. wél als verkapt dividend aan de dga gezien. Daarover moet de bv 15% dividendbelasting inhouden en afdragen. Uiteindelijk is de dga box 2-heffing (24,5% of 31% inkomstenbelasting) verschuldigd (waarmee de ingehouden dividendbelasting verrekend kan worden). Dit maakt geven uit de bv vanaf 2025 dus onaantrekkelijk!

Uitzondering voor zakelijke ‘giften’

Het voorgaande gaat over giften die de bv in feite op verzoek van de dga doet. Daarnaast is het echter mogelijk dat een bv giften geeft op basis van haar MVO-beleid of in het kader van sponsoring en naamsbekendheid (reclame). Dergelijke zakelijke giften zijn en blijven volledig aftrekbaar als reclamekosten.

Onder de nieuwe wetgeving vanaf 2025 vallen vaker discussies met de Belastingdienst te verwachten over de vraag of wel degelijk van zakelijke giften sprake is. Voor een groot bedrijf zal dat vaak wel aantoonbaar zijn. Voor kleinere bedrijven en vooral persoonlijke holdings of beleggings-bv’s van dga’s zal dat vaak lastiger aan te tonen zijn en zal de Belastingdienst ervan uitgaan dat giften in feite op verzoek van of ten behoeve van wensen van de dga gedaan worden.

Financieel nadelige gevolgen voor ANBI’s

Er wordt door bedrijven in Nederland behoorlijk wat gegeven aan goededoelenorganisaties, zowel voor sponsoring als giften. Het deel van sponsoring hoeft dus niet te veranderen, maar van het deel dat uit giften bestaat zal vanaf 2025 naar verwachting een fors gedeelte niet meer door bedrijven geschonken gaan worden. Of in plaats daarvan meer sponsoring zal plaatsvinden door bedrijven en/of de dga’s die bedragen voortaan privé gaan geven, is zeer de vraag. Te verwachten valt dat dit in veel gevallen niet zal gaan gebeuren, bijvoorbeeld indien dga’s de giftenaftrekregeling in de inkomstenbelasting in hun situatie al optimaal benutten.

Al met al zullen veel ANBI’s die nu veel giften van bedrijven ontvangen, vanaf 2025 verwachten dat die giftenstroom zal verminderen. Of de wetsvoorstellen dit jaar wel ongeschonden door de Tweede Kamer komen moeten we afwachten. Pas half november vinden de stemmingen plaats in de Tweede Kamer. Dan weten we de uitkomst.

Wellicht leidt deze aanstaande beperking van de giftenaftrek er nog wel toe dat bedrijven in de komende maanden van dit jaar extra veel gaan schenken aan goede doelen nu dat dit jaar voor het laatst zeer aantrekkelijk is.

Overige fiscale ANBI-ontwikkelingen

Er is een evaluatie gestart van de ANBI- en de SBB-regeling die naar verwachting eind 2024 wordt afgerond. Dat gaat over de ANBI-vereisten en niet over vrijstellingen of giftenaftrekregelingen. In 2025 zal blijken of dat tot wijzigingen gaat leiden. Die zullen dan naar verwachting per 2026 gaan gelden. Verder is er onlangs een internetconsultatie geweest over uitbreiding van de publicatieplicht voor ANBI’s. In het nog in te dienen wetsvoorstel Fiscale Verzamelwet 2026 moet blijken welke gevolgen dat per 2026 zal hebben. Wij houden u op de hoogte van de ontwikkelingen!

Fiscalist drs. Wim de Kok