← terug naar nieuwsoverzicht

Hoe duidelijk is uw jaarverslag?

De Stichting Lezen & Schrijven heeft onlangs het eerste deel van het regeerakkoord ‘vertaald’ in begrijpelijke taal. Daarmee geeft de organisatie aan dat het niet vanzelfsprekend is dat iedereen goed kan (begrijpend) lezen. En dat geldt natuurlijk ook voor jaarverslagen van non-profitorganisaties, onze specialiteit.

In 2004 werd gestart met De Transparant Prijs, een prijs voor het beste jaarverslag. Niet gericht op laaggeletterden zoals de Stichting Lezen & Schrijven beoogt, wel op duidelijkheid van jaarverslaggeving. Het doel was de kwaliteit van verslaggeving te professionaliseren en bij te dragen aan vertrouwen van het publiek in maatschappelijk relevante organisaties. Vertrouwen krijg je immers door transparant te zijn over wat je doet. De Transparant Prijs bestaat inmiddels niet meer, maar de boodschap is nog steeds belangrijk.

Leesbaarheid en transparantie
Wat is een goed jaarverslag? Er zijn diverse onderzoeken verricht naar en verschillende prijsuitreikingen geweest voor de beste jaarverslagen. Daarin zien we terug dat bepaalde onderwerpen als belangrijk worden ervaren: omschrijving van de visie en doelstellingen, het bestuursverslag en verantwoording over gerealiseerde prestaties. Daarnaast scoren leesbaarheid en transparantie hoog.

Advies
Deze maand sluiten de meesten van ons we het boekjaar 2017 af. Dat betekent dat we begin volgend jaar weer jaarverslagen gaan samenstellen en publiceren. En dat doen we met oog voor alle stakeholders. Wilt u weten hoe u uw jaarverslag zo compleet en duidelijk mogelijk presenteert? Neem dan contact op met een van onze adviseurs.

 

Toestemming voor het gebruik van cookies

Met 'Bekijk details' kun je aangeven welke cookies we wel en niet mogen gebruiken en sla je voorkeuren op.

Privacyverklaring | Sluiten
Bekijk details
Top