← terug naar nieuwsoverzicht

Fondsenwerven nieuwe stijl: contactloos betalen en QR-codes

Non-profits maken het de donateur steeds gemakkelijker. Zo is onlangs door een aantal goede doelen een nieuwe collectebus geïntroduceerd, waarmee op drie manieren geld kan worden gegeven: contactloos, met pin en contant. Daarnaast kunnen klanten van alle grote Nederlandse banken voor het eind van dit jaar betalingen verrichten via QR-codes.

De collectebus lijkt een ouderwets middel om fondsen te werven, maar niets is minder waar. Er wordt al ruim honderd jaar gecollecteerd en de afgelopen drie jaar is de waardering voor deze manier van geven alleen maar toegenomen. Zo was in 2014 was 68 procent van Nederland positief over het geven aan de collectant en dit jaar is dat zelfs 72 procent, zo blijkt uit onderzoek van Stichting Collecteplan. De belangrijkste redenen om te willen geven blijven het eenmalige karakter van de donatie en het ontbreken van verplichtingen. Tegelijkertijd hebben mensen steeds vaker geen klein geld in huis. Met de nieuwe collectebus is dat geen probleem: er kan nog steeds geld in worden gedaan, maar er is ook de mogelijkheid te pinnen en contactloos te betalen met de bankpas. KWF, de eerste organisatie die collecteerde met de nieuwe bus, meldt al positieve resultaten.

QR-codes
Ook de acceptgiro lijkt uit de tijd. Maar hier geldt eveneens dat er nog gebruik van wordt gemaakt. Vooral door ouderen. Het papieren verzoek om een donatie kan dan ook voorlopig nog niet worden losgelaten. Wel kunnen goede doelenorganisaties nu een zogenaamde QR-code in de brief opnemen, waarin het verzoek om een donatie heel makkelijk kan worden gescand en meteen worden ingewilligd.
De QR-codes kunnen ook worden ingezet als alternatief voor de collectebus of het mobiele pinapparaat. Er is nu geen speciale app meer voor nodig. Goede doelenorganisaties kunnen een QR-code opnemen op de collectebussen waarmee via iDeal een donatie gedaan kan worden.

 

Toestemming voor het gebruik van cookies

Met 'Bekijk details' kun je aangeven welke cookies we wel en niet mogen gebruiken en sla je voorkeuren op.

Privacyverklaring | Sluiten
Bekijk details
Top