← terug naar nieuwsoverzicht

Column: De toekomst van ons betalingsverkeer

Goed nieuws voor de goede doelensector: de acceptgiro blijft voorlopig bestaan. Uit onderzoek van Betaalvereniging Nederland blijkt dat de acceptgiro vorig jaar nog negentien miljoen keer werd gebruikt, vooral voor goede doelen. Die zijn dan ook blij met het besluit de afschaffing uit te stellen.

Negentien miljoen acceptgiro’s lijkt een flink aantal, maar dat valt toch behoorlijk in het niet bij het aantal digitale overboekingen van 1,5 miljard. En de afschaffing van de acceptgiro komt er hoe dan ook aan. Het is daarom verstandig niet achterover te gaan leunen, maar te gaan kijken naar alternatieve betalingsvormen.

Banken hebben daarvoor bijvoorbeeld het Betaalverzoek zakelijk geïntroduceerd. Een app op de smartphone waarmee een betaalverzoek via de mobiel bankieren kan worden gedaan. Handig als de klant geen geld op zak heeft. Nadeel is wel dat niet alleen u, maar ook de betaler de app moet gebruiken. Aangezien de acceptgiro veel door ouderen wordt gebruikt, vraag ik me af of zo’n app dan uitkomst biedt.

Een ander alternatief is iDEAL QR. Hiermee kan een mobiele iDEAL-betaling vanaf scherm, drukwerk of brief worden opgestart. U kunt dus gewoon brieven blijven versturen, maar dan wel met een QR-code. Als de donateur deze code heeft gescand, verschijnt alle informatie over de transactie in de iDEAL-app. De donateur controleert en bevestigt vervolgens deze informatie. Via de iDEAL-app wordt een kant-en-klare iDEAL-betaling in de mobiel bankieren app op de smartphone van de gebruiker klaargezet. Ook een mooi initiatief, maar het vereist wederom gebruik van een smartphone of tablet.

Nog nieuwer: beacons. Een beacon is een klein apparaatje dat draadloos met smartphones kan communiceren. Beacons maken het mogelijk content te zenden én ontvangen. U kunt er mensen mee informeren, maar ook aanzetten om over te gaan tot actie, zoals een donatie. Maar ook hier moet de donateur eerst een app installeren om te kunnen doneren.

Kortom, de non-profitsector is druk bezig alternatieven te bedenken voor de acceptgiro. Goede doelen die hun donateurs willen blijven bereiken, doen er dan ook goed aan deze ontwikkelingen op de voet te blijven volgen. Wie achterblijft, kan weleens misgrijpen…


Pieter Alblas

 

Toestemming voor het gebruik van cookies

Met 'Bekijk details' kun je aangeven welke cookies we wel en niet mogen gebruiken en sla je voorkeuren op.

Privacyverklaring | Sluiten
Bekijk details
Top