← terug naar nieuwsoverzicht

De non-profitsector in 2017: een dynamisch jaar

December is traditioneel de maand om terug te kijken op het afgelopen jaar. De non-profitsector heeft in 2017 zeker niet stilgezeten. Soms omdat het anders moest, door nieuwe regels en voorschriften, soms omdat het gewoon niet anders kon. Want als één ding het afgelopen jaar duidelijk werd is dat transparantie alleen niet meer genoeg is: je moet impact laten zien.

Het vertrouwen in goede doelen is niet om over te juichen. Directeurssalarissen, de strijkstok, ze blijven hardnekkig plakken. We kunnen er niet meer omheen dat de donateur precies wil weten wat er met zijn of haar geld gebeurd. Koude cijfers in een jaarverslag zijn niet meer genoeg: storytelling is the answer. Het jaarverslag wordt een verhaal over wat er aan de doelstelling is besteed en welke successen er zijn bereikt. Dit jaar is dan ook voor het eerst De Transparantprijs voor het beste jaarverslag niet meer uitgereikt, maar ging de Impact Challenge van start: we moeten resultaten laten zien.

En hij kwam er, na een jarenlange strijd: de Erkenning van het Centraal Bureau Fondsenwerving. Eén keurmerk voor de hele sector, waar zich dit jaar al vijfhonderd goede doelen bij hebben aangesloten. Deze erkenning moet niet alleen het toezicht versimpelen, maar ook het publieksvertrouwen weer doen toenemen.

Ook de manieren om fondsen te werven veranderen. Straatwerving wordt aan banden gelegd, de acceptgiro verdwijnt langzaam en een stroom van bedelbrieven kan anno 2017 echt niet meer. Fondsenwervers zijn momenteel flink bezig met zelfreflectie en richten hun inspanningen weer op de waarde van en voor de donateur. Die ommekeer zal zeker niet over een nacht ijs gaan, maar initiatieven als De Toekomst van Fondsenwerving hopen een nieuwe beweging in gang te zetten.

Die vernieuwing van de sector zal het komende jaar zeker voortzetten. Grootgevers treden steeds vaker naar buiten om te laten zien wat ze met hun geld doen, millennials met geld willen zelf aan het stuur zitten en vermogensfondsen werken steeds vaker samen met bedrijven en overheid. De non-profitsector is in 2017 een dynamische sector geweest en zal dat in 2018 zeker blijven.

Namens alle adviseurs van WITh Accountants wens ik u vanaf deze plek alvast hele fijne feestdagen en een impactvol 2018!

Pieter Alblas

 

Toestemming voor het gebruik van cookies

Met 'Bekijk details' kun je aangeven welke cookies we wel en niet mogen gebruiken en sla je voorkeuren op.

Privacyverklaring | Sluiten
Bekijk details
Top