← terug naar nieuwsoverzicht

Column “Cybercrime: bewapen uzelf”

Het aantal bedrijven dat gehackt wordt neemt hand over hand toe. Helaas beperken de hackers zich niet tot banken, bedrijven en overheden: ook non-profitorganisaties ontkomen er niet aan. Ik kom regelmatig organisaties tegen waar de databeveiliging niet goed is geregeld. Soms is het zelfs iets heel simpels: zoals een te gemakkelijk wachtwoord.

Non-profits hebben computers vol gevoelige informatie: gegevens over donateurs, donaties, persoonlijk e-mailverkeer en andere transacties. Stelt u zich eens voor dat er nu iemand op een zolderkamer gezellig zit mee te kijken met uw medewerkers en inzicht krijgt in alle data. Ik hoor u denken: dat gebeurt mij toch niet? Helaas komt dat toch regelmatig voor.

En als het gebeurt, bent u sinds dit jaar ook nog eens verplicht daar melding van te maken. Op 1 januari is namelijk de meldplicht datalekken ingegaan. Deze meldplicht houdt in dat u een melding moet doen bij de Autoriteit Persoonsgegevens zodra uw organisatie een ernstig datalek heeft. Er is sprake van een datalek als er bij het beveiligingsincident persoonsgegevens verloren zijn gegaan of als u onrechtmatige verwerking van de persoonsgegevens niet redelijkerwijs kunt uitsluiten. Als alleen sprake is van een zwakke plek in de beveiliging, spreken we van een beveiligingslek en niet van een datalek.

Zo’n beveiligingslek is overigens niet minder erg. Wat u kunt doen om u te wapenen tegen cybercrime, kunt u lezen in het artikel met onze tips. Lees ze hier.

Ik wens u alvast een zeer voorspoedig en vooral heel veilig 2017 toe.

Pieter Alblas

 

Toestemming voor het gebruik van cookies

Met 'Bekijk details' kun je aangeven welke cookies we wel en niet mogen gebruiken en sla je voorkeuren op.

Privacyverklaring | Sluiten
Bekijk details
Top