← terug naar nieuwsoverzicht

Column: Wat we kunnen leren van de bankenaffaires

Het ING-drama is waarschijnlijk niemand ontgaan. Wederom werd duidelijk hoe belangrijk compliance is. En hoewel dit drama een bank betreft, zijn er zeker parallellen te trekken met maatschappelijke organisaties. Ook onze sector krijgt steeds meer te maken corporate processen, validatiestelsels, toezicht en nieuwe wetgeving.

Kunnen we als maatschappelijke organisaties lessen trekken uit de ING-affaire? Ik denk het wel. Zo kunnen we ophef over salaris voorkomen door ons aan de normeringen te houden voor maximale bezoldigingen. En gelukkig doet het overgrote deel van de organisaties dat ook allang. Wees daar ook transparant over, het komt de relatie met de donateur alleen maar ten goede.

Ook bleek dat er bij ING gebruik werd gemaakt van oude IT-systemen. Ook daarin moeten we met de tijd meegaan. Zorg ervoor dat uw data goed beveiligd zijn, dat u zich houdt aan de AVG en dat u duidelijk naar uw achterban communiceert wat u met hun gegevens doet.

Het leert ons wel dat we oplettend moeten zijn. Niet alleen wat betreft wet- en regelgeving, maar ook waar het gaat om het aannemen van donaties. Krijgt u ineens een enorm bedrag gedoneerd van een u onbekende donateur, kijk er dan nog eens goed naar. Iedereen weet dat reputatieschade bij een goed doel niet snel gerepareerd is en bovendien schade toebrengt aan de gehele sector. En dat is het laatste wat we allemaal willen in onze prachtige sector.

Pieter Alblas

 

Toestemming voor het gebruik van cookies

Met 'Bekijk details' kun je aangeven welke cookies we wel en niet mogen gebruiken en sla je voorkeuren op.

Privacyverklaring | Sluiten
Bekijk details
Top