← terug naar nieuwsoverzicht

Column “Beleggen: slim of niet?”

De crisis in 2008 zorgde even voor een flinke dip, maar inmiddels zijn goede doelenorganisaties weer volop aan het beleggen. Volgens het Financieele Dagblad zijn sommige organisaties zelfs al bijna terug op het niveau van voor de crisis. Volgens gegevens van het Centraal Bureau Fondsenwerving waren er in 2014 93 Nederlandse goede doelen bezig met beleggingen.

Niet alle goede doelen beleggen. Het vermogen van goede doelenorganisaties wordt in het algemeen zo snel mogelijk besteed aan de doelstelling. Maar in bepaalde gevallen moeten reserves worden aangelegd, omdat een zorgvuldige besteding tijd vraagt of dat verplichtingen voor een reeks van jaren worden aangegaan. In dat geval worden die gelden belegd of op een spaarrekening gezet.

Goede doelen die beleggen, werken met een beleggingsstatuut, waarin is opgenomen wat belangrijk is voor het beleggen van het vermogen van de organisatie. Duurzaamheidsdoelstellingen zijn daarbij heel belangrijk. Je moet je beleggingen goed kunnen uitleggen aan je achterban. En ook aan je eigen medewerkers. Bovendien is het prettig te beleggen in organisaties die aansluiten bij je eigen doelstellingen. Soms worden bijvoorbeeld derivaten uitgesloten of hedgefondsen. Meestal worden bedrijven die actief zijn in de sectoren alcohol, tabak, gokken en wapens uitgesloten. Zo kunnen er ook geen vervelende situaties ontstaan.

Als het vermogen wordt toevertrouwd aan een bank of vermogensbeheerder, is het zaak goed te onderzoeken of deze instelling duurzaam is en ook duurzaam belegt. U loopt als bestuurder anders niet alleen het risico bedrijven te financieren die niet stroken met uw doelstellingen, het kan zelfs zo zijn dat uw organisatie bedrijven steunt die rechtstreeks tegen uw missie in werken.

Kortom, beleggen kan slim zijn, maar brengt ook risico’s met zich mee. Mijn advies is dan ook zeer gedegen onderzoek te doen voor u gaat beleggen en advies in te winnen bij specialisten op dit gebied. Uiteraard staan we bij WITh Accountants altijd voor u klaar als u vragen hebt.

Pieter Alblas

 

Toestemming voor het gebruik van cookies

Met 'Bekijk details' kun je aangeven welke cookies we wel en niet mogen gebruiken en sla je voorkeuren op.

Privacyverklaring | Sluiten
Bekijk details
Top