← terug naar nieuwsoverzicht

Acceptgiro blijft voorlopig bestaan

De geplande afschaffing van de acceptgiro gaat niet door. Volgens eerdere plannen van De Nederlandsche Bank (DNB) zou de acceptgiro per 2019 komen te vervallen. Dit besluit is voor onbepaalde tijd uitgesteld omdat consumenten en non-profitorganisaties nog relatief veel gebruikmaken van deze betaalmethode.

Medio 2012 nam DNB het besluit om de acceptgiro uiterlijk per 2019 te laten vervallen. Dit besluit werd genomen omdat de komst van digitale betaalmethoden de acceptgiro overbodig zou maken. Eind 2016 is er onderzocht of dit inderdaad het geval was. De bevindingen van de onderzoekers toonden aan dat met name consumenten en non-profitorganisaties de acceptgiro nog relatief veel gebruiken.


‘Voor goede doelen van groot belang’

En dat klopt, want de acceptgiro werd vorig jaar nog 19 miljoen keer gebruikt, vooral door ouderen, slechtzienden en goede doelen. Leden van koepel Goede Doelen Nederland ontvingen eind 2015 nog zo’n 170 miljoen euro via de acceptgiro. ‘Goede doelen zien het gebruik van de acceptgiro nog nauwelijks afnemen’, zegt directeur Gosse Bosma. ‘Wij blijven pleiten voor het behoud van de acceptgiro, zolang mensen in Nederland daar behoefte aan hebben. Voor goede doelen is de acceptgiro nog steeds van groot belang, omdat veel donateurs nog geen gebruik maken van de mogelijkheid om digitaal te doneren.’

Nieuwe datum afschaffing acceptgiro
Over een aantal jaren zal door het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (een overlegorgaan van belanghebbenden bij het betalingsverkeer) opnieuw worden beoordeeld of het mogelijk is om de acceptgiro af te schaffen. De mate waarin er in de komende jaren van de acceptgiro gebruik wordt gemaakt, zal bepalend zijn voor deze beslissing.

(Bronnen: Rendement, Volkskrant, De Dikke Blauwe)

 

Toestemming voor het gebruik van cookies

Met 'Bekijk details' kun je aangeven welke cookies we wel en niet mogen gebruiken en sla je voorkeuren op.

Privacyverklaring | Sluiten
Bekijk details
Top